​Bu site, toplumu hastalıklara karşı bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Hastalıkların tanı ve tedavileri mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Sitede yer alan bilgilerin tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.

1- Rotator kılıf (cuff) nedir? Ne işe yarar? 

Rotator kılıf (cuff,manşet), omuzda yer alan ve omuzun dönme hareketini yaptıran kasların birleşik kiriş kısmıdır. Bu kaslar Supraspinatus, İnfraspinatus, Teres Minör ve Subskapularis'tir.


2- Rotator kılıf yırtığı nasıl gelişir?

Rotator kılıf yırtığı, travmatik (düşme,çarpma,...vs) olabileceği gibi dejenerasyon denilen tendon liflerindeki yıpranma nedeniyle de olabilir.


3- Rotator Kılıf Yırtık olduğunda hastada nasıl şikayetler olur?

Omuz ağrısı, kolu kaldıramama, elini enseye götürememe veya elini sırtına götürememe gibi şikayetler olabilir.


4-Rotator kılıf yırtığının tanısı nasıl konulur?

Tanı muayene, röntgen ve MR ile konulur.


5- Rotator Kılıf Yırtıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Yırtığın oluş şekline, zamanına, hastanın yaşına, kasta yağlanma miktarına göre tedavi planı değişiklik gösterir. Bazı tip yırtıklarda hemen ameliyat gerekirken, belli grup yırtıklarda öncelikle Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uygulanmalıdır.


6- Rotator Kılıf Yırtıklarının tedavisinde hangi cerrahi teknikler kullanılmaktadır?

Açık veya artroskopik rotator kılıf onarımı uygulanmaktadır. Artroskopik teknikte hastanede kalış süresi kısa, yara yerinin küçük olması nedeniyle son yıllarda uygulanması artmıştır.


7- Artroskopik Rotator Kılıf Tamiri sonrası süreç nasıldır?

​Hasta 1 gece hastanede kalır. Ameliyat sonrasında yapılan cerrahi girişimin şekline göre standart veya özel yapılmış bir omuz askısı kullanılır. Yine tamirin şekline göre değişiklik göstermekle birlikte, sıklıkla ertesi gün sarkaç egzersizleri denilen basit omuz hareketlerine başlanır. İleri rehabilitasyon süreci 6. haftadan sonra başlar. Hastanın kendisini en mutlu hissedeceği dönem ameliyat sonrası 3-6. aylar arasındadır.


8- Artroskopik Rotator Kılıf  Tamiri sonrası iyileşmeyi etkileyen faktörler nelerdir?

Hastanın yaşı, genel sağlık durumu (diyabet, tiroid hastalıkları) ve aktivitesi iyileşmeyi etkiler. Bu nedenle ameliyat sonrası dönemde özellikle şeker hastalarının (diyabet), kan şeker düzeylerinin düzenli seyretmesine dikkat etmesi önemlidir. Ayrıca sigaranın tendon iyileşmesini kötü etkilediği ispatlanmıştır. Bu nedenle sigara (nikotin bandı, elektronik sigara) kullanan hastaların


PROF.DR.

​NURİ AYDIN

Ortopedi ve Travmatoloji 

Rotator Kılıf (Cuff) Yaralanmaları